CO SE DĚJE U NÁS I JINDE

ZAJÍMAVOSTI RECEPTY

MOŠTOVÁNÍ A VÝKUP JABLEK JE PRO LETOŠNÍ ROK UKONČENO.

VŠEM DĚKUJEME.

 

NAMÍCHEJTE SI CIDER SPRITZ

Víte, že z našich nápojů jdou namíchat skvělé drinky? Například nahradíte-li Prosecco Ciderem Terrami, získáte lahodný nápoj.

Pokud máte Aperol rádi, jistě tuto změnu uvítáte. A kdo klasickému Aperol Spritzu moc neholduje, možná najde v novém nápoji zalíbení.

A JAK NA TO?

Smíchejte 2 díly Aperolu, 3 díly Cideru Terrami a dolijte 1 dílem perlivé vody (nejlépe Aqua Terrami). Doplňte ledem, dozdobte plátkem pomeranče, případně mátou či jinou bylinkou, a můžete podávat. Dejte nám na Facebook nebo Instagram vědět, jak vám nápoj chutnal.

A ještě malý tip na konec. Pro ty, kteří mají rádi sladké přidejte malý dílek jablečného moštu.

Moštárna Terrami
Moštárna Terrami

Parména zlatá

velmi stará, pravděpodobně anglická odrůda, zmiňovaná už kolem r. 1200. Plody má střední, tupě kuželovité, barvy zlatožluté (proto je lidově označována jako Zlatá reneta) s červeno oranžovým líčkem a typickými rzivými výstupky. Chutná sladce navinule, typicky kořenitě, renetovitě, velmi dobře. Jedná se především o stolní odrůdu, vhodná je ale i na sušení a další zpracování. Odolnost proti mrazu je střední, na nevhodných nevzdušných stanovištích trpívá padlím a strupovitostí. Hodí se do teplých poloh, mohou být i vyšší, ale chráněné. Nesnáší polohy s nárazovými severními větry. Vytváří menší, kulovitou korunu, vyžaduje pravidelné zmlazovaní. Plodí brzy, hojně, při dobré starostlivosti pravidelně. Je to velmi chutná, ale i náročná odrůda, doposud velmi oblíbená, vhodná do zahrad, sadů, ale i do alejí k cestám.

25. června 2021

20. května 2021

V našich sadech pěstujeme staré odrůdy jabloní. Chtěli bychom vás s nimi postupně seznámit.

Panenské české

Pěstované od nepaměti

Panenské české (Malus domestica 'Panenské české') je velmi stará česká odrůda. Plody jsou malé až střední, červené, případně s žíhaným líčkem. Chutná šťavnatě, sladce navinule s typickým aroma, renetovitě, velmi dobře. Využívá se k přímému konzumu i na výrobu moštů, vín a pálenek. Dá se i povidlovat a sušit. Jablka po otlačení nehnijí, nevadnou. Jsou výborně uchovatelná. Odolnost proti mrazu je vysoká, strupovitostí ani padlím netrpívá. Dobře prosperuje i ve vyšších polohách, i na severních svazích. Vyžaduje těžší, vlhčí půdu, patřičně hlubokou a úrodnou. Strom roste sředně bujně, vytváří však slabší kmeny. Tvoří pravidelné, vznosné vysoce kulovité koruny. V pozdějším věku je pro stromy typické samozmlazování v podobě vlků. Plodí později, hojně, pravidelně. Hodí se do zahrad, sadů, pastviny, výborně se hodí pro stromořadí a aleje. Panenské české patřilo v minulosti k jedné z nejrozšířenějších odrůd u nás, ceněno pro své chuťové i tržní vlastnosti.

  

Zajímavost

Zatímco 'Panenské české' je pojmenování konkrétní odrůdy, znamená pojem "panenské jablíčko", se kterým se můžeme setkat zejména ve starší beletrii, lidové označení pro různá menší výrazně červená jablka.


Všechny aktuální informace najdete na našem Facebooku: